Katujengit voidaan vielä torjua

23.3.2023

Kansainvälinen katujengi-ilmiö on rantautunut myös Suomeen. Helsingin poliisi piti 14.3.2023 tiedotustilaisuuden, jossa käytiin hyvin avoimesti läpi katujengi-ilmiötä ja poliisin uudelleen organisoitumista ilmiön pysäyttämiseksi.

Voi sanoa, että kyseessä on käänne suomalaisessa turvallisuuskulttuurissa. Ilmiön tunnistamisen vaikeudesta ollaan nyt vihdoin pääsemässä toimivaan torjuntatyöhön eri viranomaisten yhteistyönä.

Rahoitus poliisin toimintaan tulee valtion lisätalousarviosta vuodeksi. On selvää, että toimintaa on jatkettava myös uudella eduskuntakaudella ja korvamerkityn rahoituksen tulee koskea myös sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimea.

Joko katujengi-ilmiöön päästään käsiksi nyt alkavan vaalikauden aikana tai se mitä todennäköisimmin kasvaa ja muuttuu Ruotsin kaltaiseksi yleisen turvattomuuden ilmiöksi myös Suomessa.

Suomen onni on, että täällä kehitys on vielä alkuvaiheessa ja se voidaan jämäkästi toimimalla vielä torjua.

Tämä vaatii kuitenkin todella laajaa ja nopeaa lainsäädännöllistä ja viranomaistoiminnan uudistusta, jossa katujengit määritellään oikeudellisesti, ja määritelmän perusteella voidaan rakentaa valvonta-, ennaltaehkäisy- ja rangaistusjärjestelmä, joka todella puree katujengejä vastaan.

Poliisin toimivaltuuksia terä- ja ampuma-aseiden poistamiseksi tulee laajentaa. Rangaistuksia väkivaltarikoksista tulee koventaa, ja katujengiin kuuluminen tulee saada rangaistuksen koventamisperusteeksi.

Koska katujengit ovat suurimmaksi osaksi maahanmuuttajataustaisia, on myös luotava sellainen riittävä lainsäädännöllinen pelote, jolla vakaviin rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat voidaan tehokkaasti palauttaa lähtömaahansa.

Nyt jos koskaan onkin aika valita eduskuntaan lainsäädännön ammattilaisia, jotka osaavat arvioida katujengi-ilmiön vaatimia lakimuutoksia koko oikeusjärjestelmän tasolla.

Kai Lintunen
eduskuntavaaliehdokas (kok.)
juristi-ekonomi (OTK, KTM, MLE)
Leppävaara, Espoo