Kommunalvalet och corona

1.4.2021

Jag är en helt vanlig men nog åkända kommunalvalkandidat från Norra-Esbo, en liten Korsbacka byn nära Oittaa friluftsområde. Jag och min make flyttade hit tjugo år sedan från Alberga. Vi bydge vårt eget hus och sen växte familjen med två barnen. Esbo har varit en jättebra stad att bo, och vi har en angenäm och livlig samfund omkring oss - många av dem är svensk spåkig. Vi både har kommit till huvudstadsregion först att studera i Helsingfors Universitet, och sen hittade arbetet i samma braschen; med dator, kartor och geografiska informationen. Jag är originellt från Ristiina, nära St. Michel och maken är från Joutseno, nära Villmanstrand. På somras förändras vi lantboarna...

Orsaken varför blev jag kommunalvalkandidat i Kokoomus var det att viktigaste för mig är att stöda alla de unga esboarna att få antingen en studieplats eller arbetet. I alla tider har det varit mycket konkurrens att få sitt första job här, och nu är det ännu svårare. Eftersom coronan butiker, restauranger och caféer har stängt, finns det inte många sommarjob möjligheter för de unga. Esbo stad ger nog sommarsedel, som hjälper med situationen, men det sägas att “30.3.2021 är det ungefär 270 sommarsedel kvar” (https://www.espoo.fi/kesaseteli). 

Coronan har påverkats till oss alla, våra hälsan, psykiskt och fysiskt. Det har påvärkats våra näring, globalt och lokalt. Esbo behöver just nu sådana kommunal beslutsfattare, som har omfattande kunnighet, djupsinning utbildning och allsidig erfarenheten att göra beständiga besluten för oss esboerna. Framförallt behöver Esbo nya fullmäktiga, som kan och vill arbeta, kommunicera och göra samarbete raffinemangt med alla slags människor och grupper.

Till sist, här är en liten dikt till Er - för att pigga upp och sprida goda humör till våren!

Alltid kommer en ny chans -  .
Alltid kommer ett nytt djur till ert trädgård, som söker att äta dina färgrika tulpaner, narcisser eller liljor.
Kanske det är ett nötvändig djur - låt det styra dig till en bättre framtid.

Katariina Ahvonen