Läkkitorista saa halutessamme viihtyisämmän heti

25.5.2021

Meidän ei tarvitse jäädä odottaamaan Leppävaaran isojen hankkeiden toteutumista.

Läkkitori on asukkaiden yhteinen tila, jonka viihtyisyys ja turvallisuus on tärkeää. Leppävaaran asukkaat ovat odottaneet keskuksen kehityshanketta jo vuosia ja ymmärtääkseni lisää odottamista on luvassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemme tällä välin saisi ja voisi kehittää Läkkitoria. Tässä muutamia parannusehdotuksia, jotka voisi toteuttaa vaikka täksi kesäksi. Minkälaisen Läkkitorin sinä haluaisit?

1)    Yhdenmukaiset torikojut

Yhdenmukaiset torikojut kohentaisivat Läkkitorin ilmettä. Läkkitori ja Leppävaaranraitin eteläpää on houkutellut luokseen monenlaista yrittäjää - ja hyvä niin! Yleisilme on kuitenkin nuhjuinen, kun kauppaa käydään sekalaisista ravintolakärryistä ja kojuista ja toisinaan torille ilmestyy kokoelma käytettyjä autonrenkaita myytäväksi. Yhdenmukaiset torikojut kohentaisivat Läkkitorin ilmettä ja lisäisivät alueemme keskeisimmän torin viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta. Mallina voisi toimia esimerkiksi Helsingin Esplanadin joulutori.

2)    Pikavehreyttä parklet-moduulipuistikoilla

Toinen helppo ratkaisu Läkkitorin kehittämiseksi olisi pienet parklet-moduulipuistikot. Moduulipuistikot ovat kaupallisten parklet-terassien tapaan siirrettäviä, eivätkä vaadi esimerkiksi maanrakennustöitä. Niitä voidaan sijoittaa melkein mihin tahansa vehreyttä kaipaaviin urbaaneihin ympäristöihin. Muunmuassa Britanniassa ja Irlannissa moduulipuistikot ovat tarjonneet kaupunkilaisille vehreitä levähdyspaikkoja. Suomessa esimerkiksi Lahden kaupungilla on moduulipuistikkokokeilu muutamien päiväkotien yhteydessä.

3)    Vähemmän moottoriliikennettä Läkkitorille

Läkkitorilla ajoneuvoliikenne aiheuttaa turvallisuusongelmaa siitäkin huolimatta, että kulkua on pyritty rajoittamaan.  Asianmukaisen ja ammattimaisen lastausliikenteen lisäksi torilla kulkee esimerkiksi liiketilojen asiakkaiden autoja, jotka aiheuttavat vaaraa jalankulkijoille ja Leppävaaranraitilla liikkuville pyöräilijöille. Yhdenmukaisilla torikojuilla sekä moduulipuistikolla voitaisiin sekä rajata autojen liikkumista torilla että lisätä viihtyisyyttä.

Siirreltävyytensä ansiosta yhdenmukaiset torikojut ja moduulipuistikko mahdollistaisivat edelleen myös Läkkitorin toimimisen erilaisten tapahtumien ja rikkaan kaupunkikulttuurin näyttämönä. Me alueen asukkaat ansaitsemme hyvin hoidetun, turvallisen ja viihtyisän yhteisen tilan. Torin kehittämiseen liittyvät hallinnolliset haasteet ja resurssit pitää hoitaa kaupungin toimesta, eikä odottaa, että asia ratkaistaisiin vapaaehtoisvoimin.

Julia Lindholm, #714
www.julialindholm.fi